Erebus does not starts

If you want to ask questions about how the machine works, peculiar details, the differences between models, here it is !
How to program the oric hardware (VIA, FDC, ...) is also welcome.
User avatar
kppot
2nd Star Corporal
Posts: 27
Joined: Fri Mar 19, 2021 2:28 pm

Erebus does not starts

Post by kppot »

Hello,
Recently I got Erebus from ebay, and upon attaching (one way, no chance to misalign) and after CLOAD""
I got only Searching, no list of games etc :cry:
I checked the card, it has few preinstalled tap images, but no joy (it comes formatted and preinstalled).
The reset button is workin ok. I've made a vid

Any advices please?

User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 3672
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by Dbug »

Did the picture actually start to flicker like that after you typed CLOAD, or is it just a camera problem?

User avatar
kppot
2nd Star Corporal
Posts: 27
Joined: Fri Mar 19, 2021 2:28 pm

Re: Erebus does not starts

Post by kppot »

Dbug wrote:
Sun Apr 11, 2021 6:17 pm
Did the picture actually start to flicker like that after you typed CLOAD, or is it just a camera problem?
This is CRT telly, so it will flick with any video above 25 fps

User avatar
kppot
2nd Star Corporal
Posts: 27
Joined: Fri Mar 19, 2021 2:28 pm

Re: Erebus does not starts

Post by kppot »

I found out this is rather common problem, I wonder if there is a solution

https://forum.defence-force.org/viewtop ... 913#p20913
https://forum.defence-force.org/viewtop ... 868#p20868

Meanwhile, I changed supplied card to very old 256mb one, still same results :|

User avatar
kenneth
Flight Lieutenant
Posts: 386
Joined: Fri Nov 26, 2010 9:11 pm
Location: France PdD
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by kenneth »

it works with a 512Mb card, I have never tried with a smaller memory, it is necessary to format the SDcard in FAT16, some smartphones do format in FAT32 even if there is a low capacity in the SDcard.

User avatar
kppot
2nd Star Corporal
Posts: 27
Joined: Fri Mar 19, 2021 2:28 pm

Re: Erebus does not starts

Post by kppot »

Nah, it is working neither with supplied 2Gb nor with 265Mb cards

User avatar
kenneth
Flight Lieutenant
Posts: 386
Joined: Fri Nov 26, 2010 9:11 pm
Location: France PdD
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by kenneth »

Did you try Erebus without SDcard?

User avatar
kppot
2nd Star Corporal
Posts: 27
Joined: Fri Mar 19, 2021 2:28 pm

Re: Erebus does not starts

Post by kppot »

kenneth wrote:
Mon Apr 12, 2021 2:00 am
Did you try Erebus without SDcard?
No, tbh because I have no idea what to expect. Please describe more how it should behave

User avatar
kenneth
Flight Lieutenant
Posts: 386
Joined: Fri Nov 26, 2010 9:11 pm
Location: France PdD
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by kenneth »

Without SDCard, Erebus will try to send a "0" SPI code several times without answer, and finally the computer will give a "MEMORY ERROR" message.
With a SDCard without TAP files, the computer will erase the screen and will give a "READY" message.
If all this happens, that mean that Erebus is ok and the SDcard is the probleme of the failure.

User avatar
kppot
2nd Star Corporal
Posts: 27
Joined: Fri Mar 19, 2021 2:28 pm

Re: Erebus does not starts

Post by kppot »

kenneth wrote:
Mon Apr 12, 2021 2:25 am
If all this happens, that mean that Erebus is ok and the SDcard is the probleme of the failure.
Thank you for late night reply, I am going to check that. Will report tomorrow!
UPD
That was quick one
Unfortunately nothing is changed, same as in video
It shows only SEARCHING ..
And no Ready, it just freezes? that way
Could it be Oric is bad? Though reset button is working :roll:

User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 3672
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by Dbug »

Maybe it's a problem with the MAP signal, and instead of Erebus you are actually on the real Oric rom.
What about trying to load an actual tape from the tape connector?

(Alternatively I guess we could try to PEEK in the #C000-#FFFF area to check if it's a normal or patched rom)

User avatar
kenneth
Flight Lieutenant
Posts: 386
Joined: Fri Nov 26, 2010 9:11 pm
Location: France PdD
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by kenneth »

I agree with Dbug, there may be a UVPROM instead of the ROM in the Oric.
NB: The pin used by Erebus is /ROMDIS.

User avatar
kppot
2nd Star Corporal
Posts: 27
Joined: Fri Mar 19, 2021 2:28 pm

Re: Erebus does not starts

Post by kppot »

kenneth wrote:
Mon Apr 12, 2021 10:44 am
UVPROM instead of the ROM in the Oric.
Here is how my ROM chip looks
Снимок экрана 2021-04-12 141038.png
It seems it is 2764? So what is next in this case?

User avatar
kenneth
Flight Lieutenant
Posts: 386
Joined: Fri Nov 26, 2010 9:11 pm
Location: France PdD
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by kenneth »

The chip is a 27128 UVPROM with a 16k memory, in this case the Erebus don't work, you must burn an other UVPROM with a ROMDIS pin compatible.

User avatar
Dbug
Site Admin
Posts: 3672
Joined: Fri Jan 06, 2006 10:00 pm
Location: Oslo, Norway
Contact:

Re: Erebus does not starts

Post by Dbug »

kenneth wrote:
Mon Apr 12, 2021 1:25 pm
The chip is a 27128 UVPROM with a 16k memory, in this case the Erebus don't work, you must burn an other UVPROM with a ROMDIS pin compatible.
I assume that means this Oric would not work with a Microdisc, Cumulus or Cumana Reborn either, it's not a specific requirement from Erebus?

Post Reply