Swap working Oric Atmos for .. ?

In this forum you can write about anything that does not fit in other forums.
This includes generic Oric talkings and things that are totaly unrelated but want to share with people here :)
Post Reply
User avatar
ibisum
Wing Commander
Posts: 1029
Joined: Fri Apr 03, 2009 8:56 am

Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by ibisum » Sun Mar 15, 2015 4:25 pm

As it happens, I have a spare Atmos in my collection which I was thinking about lately .. it'd sort of be nice to have something else in the collection.

So if anyone is interested in swapping, I'm willing to trade a perfect working-order Atmos, in original box, for .. anything really. Make me an offer - I'd love a ZX Spectrum, or CPC Amstrad, or something similar. No C64 though, I've got one already .. ;)

PM me if interested and lets make a trade!

Godzil
Squad Leader
Posts: 758
Joined: Sat May 21, 2011 7:21 pm
Location: Between UK and France
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Godzil » Mon Mar 16, 2015 11:21 am

Have you tried this machine with a cumulus?

User avatar
ibisum
Wing Commander
Posts: 1029
Joined: Fri Apr 03, 2009 8:56 am

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by ibisum » Mon Mar 16, 2015 11:25 am

Yes, it works great!

Godzil
Squad Leader
Posts: 758
Joined: Sat May 21, 2011 7:21 pm
Location: Between UK and France
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Godzil » Mon Mar 16, 2015 12:53 pm

Crap.. :(

User avatar
ibisum
Wing Commander
Posts: 1029
Joined: Fri Apr 03, 2009 8:56 am

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by ibisum » Mon Mar 16, 2015 1:11 pm

Ah, you want one that *doesn't* work!? I've got one of those .. Still interested? :)

(EDIT: I've got 8 Atmo's, an Oric-1 and a Telestrat .. thats why I'm willing to trade a spare for something else..)

Godzil
Squad Leader
Posts: 758
Joined: Sat May 21, 2011 7:21 pm
Location: Between UK and France
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Godzil » Mon Mar 16, 2015 3:12 pm

To test if something is able to fix the cumulus issue, yes it's better with an atmos (or a 1) that does not like it :D

User avatar
ibisum
Wing Commander
Posts: 1029
Joined: Fri Apr 03, 2009 8:56 am

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by ibisum » Mon Mar 16, 2015 4:41 pm

Well I can find one in the stash that qualifies. What do you want to swap for it?

User avatar
Steve M
Flight Lieutenant
Posts: 441
Joined: Fri Mar 24, 2006 3:33 am
Location: Cumbria, UK
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Steve M » Mon Jun 08, 2015 9:07 pm

I can supply an Atmos that doesn't work with the Cumulus.

User avatar
Chema
Game master
Posts: 2302
Joined: Tue Jan 17, 2006 10:55 am
Location: Gijón, SPAIN
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Chema » Mon Jun 08, 2015 10:25 pm

Did you read my post on another thread about an Atmos with cumulus issues that were totally solved after changing its ULA?

Just in case you have more than one to test.

I also suggested to collect info about the ULAs in orics that work with cumulus and those that doesn't.

User avatar
Steve M
Flight Lieutenant
Posts: 441
Joined: Fri Mar 24, 2006 3:33 am
Location: Cumbria, UK
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Steve M » Tue Jun 09, 2015 12:08 am

I missed that. I'll try and give that a go.

Godzil
Squad Leader
Posts: 758
Joined: Sat May 21, 2011 7:21 pm
Location: Between UK and France
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Godzil » Tue Jun 09, 2015 10:02 am

Steve, if you can lend me one for a period of time so that I could analyse exactly what the problem is.
Chema, yes we need to understand the problem and checking the ULA will be a good knownledge, but swapping ULA is not a definitive solution, this is just trying to put an ugly patch on a real problem, it may solve on some Oric, but not on other especially if the problem is the one we think (noise on the expansion port that fool the ULA/Via/CPU)

But it is true tha the main culprit for this problem may be the ULA, that does not tolerate the noise on some of the IO line..

User avatar
Chema
Game master
Posts: 2302
Joined: Tue Jan 17, 2006 10:55 am
Location: Gijón, SPAIN
Contact:

Re: Swap working Oric Atmos for .. ?

Post by Chema » Tue Jun 09, 2015 10:17 am

I know it is not a universal solution, but it may shed some light on the cause of the problem and, more importantly, may solve the problem for people with non-working cumuluses...

If my Oric did not work with my Cumulus and I knew that acquiring one of those ULAS on Ebay I could solve it, I'd certainly try.

Post Reply